PopCultuurBarbaren: de Waarheid achter Superman vs. Goku

Superman en Goku worden vaak met elkaar vergeleken omdat ze allebei belachelijk krachtige wezens zijn. De vraag die we onszelf moeten stellen is echter niet wie van de twee zou winnen in een gevecht, maar eerder: "Wat zeggen Goku en Superman over de oosterse en (onze) westerse samenlevingen?"

PopCultuurBarbaren: Rot nou eens op met al die verhalen in games!

Videogames zijn dé kunstvorm van de 21e eeuw, en we kunnen tegenwoordig zelfs zeggen dat dit medium 'volwassen' is geworden. Maar... zijn de grote 'AAA-games' vandaag de dag überhaupt nog wel videogames? Gaan 'tussenfilmpjes' tegenwoordig niet te ver? En: moeten we hardere grenzen gaan trekken tussen games en films?

PopCultuurBarbaren: de Evolutie van het Filmmonster

We trappen het tweede seizoen PopCultuurBarbaren af met een video-essay over filmmonsters. Waarom is Hollywood zo gefascineerd door fictieve gruwelen? Wat zeggen al die narigheden over de mens? En wat zegt Shane Blacks THE PREDATOR over het filmmonster anno 2018? Wij vertellen het je.

PopCultuurBarbaren: "You said it yourself, bitch: we're the Guardians of the Galaxy"

De laatste aflevering van Flabbers Officiële MCU-Ranglijst! Ja, de juweel bovenop de kroon van het Marvel Cinematic Universe is... 'Guardians of the Galaxy'. Inderdaad, een film over een pratende wasbeer in de ruimte heeft ons meer weten te raken dan 'The Avengers'. Wij leggen uit waarom. Precies op tijd voor 'Avengers: Infinity War'!

PopCultuurBarbaren: de onwaarschijnlijke perfectie genaamd The Avengers

Vlak voordat 'Avengers: Infinity War' uitkomt blikken we nog even terug op z'n iconische voorganger, die Thanos introduceerde én het gehele Marvel Cinematic Universe als geen ander definieerde: 'The Avengers'. Waarom was die film zo goed? En hoe kon 't de meest toonaangevende blockbuster van ons tijdperk worden!?

PopCultuurBarbaren: hoe Robert Downey Jr. het fundament vormt van het gehele Marvel Cinematic Universe

Iron Man was de eerste... maar hij was ook één van de beste. Een knappe prestatie, gezien hij ook nog eens de Amerikaanse zeitgeist na 9/11 moest representeren én een heel 'cinematic universe' op z'n schouders moest dragen.

PopCultuurBarbaren: Captain America's spionage-tweeluik ontstijgt het superheldengenre

The Bourne Identity met super soldiers. Mission: Impossible met übernazi's. James Bond meets The Avengers. Ja, de laatste twee films in de Captain America-trilogie weten hun simpele superhelden-roots achter zich te laten door keiharde, intrigerende, internationale spy-thrillers met flink veel actie te zijn. Oh, enne: HAIL HYDRA.

PopCultuurBarbaren: 'Thor: Ragnarok' is één grote middelvinger naar... Thor

De eerste twee Thor-films? Die waren behoorlijk bagger, vooral voor de duidelijke standaarden van het Marvel Cinematic Universe. En toen kwam 'Thor: Ragnarok'. Game changer. Wij leggen je uit hoe The God of Thunder van zero naar hero ging.

PopCultuurBarbaren: hoe groene chicks, pratende wasberen en wandelende bomen ons lieten huilen

'Guardians of the Galaxy Vol. 2' was zeker geen perfecte film, maar het raakte ons wel recht in de feels. We hadden nooit gedacht dat zo'n belachelijk, psychedelisch scifi-spektakel ons kon laten nadenken over ouderschap, bijvoorbeeld. Oh, en we leggen uit wat 'bathos' is en hoe Marvel dat precies in hun films gebruikt.

PopCultuurBarbaren: Captain America is de messias van het Marvel Cinematic Universe

Avontuur! Romantiek! Actie! Nazi's! 'Captain America: The First Avenger' bevat alles wat een goede, straight-up superheldenfilm betaamt. Ook bevat het Hayley Atwell. En dat zeggen we omdat we onze geslachtsdelen door een kilometer aan gebroken glas zouden slepen om haar door een walkie-talkie te mogen horen ruften.

PopCultuurBarbaren: een beetje Strange, maar wel lekker

Magie! Geesten! Trippy shit! En een heleboel scènes die geplagiee... eh, 'geïnspireerd' zijn door 'Inception'. 'Doctor Strange' deed z'n naam op de best mogelijke manier eer aan, maar we hebben nog wel een heleboel vragen.

PopCultuurBarbaren: het kleine hartje van Ant-Man

'Ant-Man' wist menig filmliefhebber te verrassen met z'n geslaagde grappen, inventieve set-pieces en toffe special effects. Toch vragen we ons nog vaak af hoe awesome de film zou zijn geweest als Edgar Wright 'Ant-Man' had mogen afmaken.

PopCultuurBarbaren: het dilemma Tony Stark vs. Iron Man vs. Shane Black

Er bestaat geen Marvel-film die fans zo erg verdeeld heeft als 'Iron Man 3'. Legendarische regisseur Shane Black kreeg carte blanche om z'n eigen draai aan de franchise te geven, en het eindproduct wordt door sommigen gezien als een meesterwerk en door anderen als een gefaald experiment. Wij hebben er wat over te zeggen.

PopCultuurBarbaren: zit Spider-Man vast in het web van The Avengers?

"Spider-Man, Spider-Man, does whatever an Avenger can." Homecoming is de eerste Spider-Man die zichzelf onderdeel van het Marvel Cinematic Universe mocht noemen. Niet de makkelijkste taak, gezien het nauw verweven web van dit universum én het nalatenschap van de Sam Raimi-films.

PopCultuurBarbaren: de gigantische impact die Black Panther had (maar niet op ons)

'Black Panther', de nieuwste en wellicht zelfs meest besproken film van het Marvel Cinematic Universe, draait momenteel nog in de bioscopen. Is het een toffe film? Jawel, hoor. Is het een belangrijke film? Oh, zonder twijfel. Maar we moeten toch even eerlijk met jullie zijn...

PopCultuurBarbaren: de Miskleunen van Iron Man en Ultron

Vorige week lieten we zien dat Thor en de Hulk verantwoordelijk waren voor de dieptepunten van het Marvel Cinematic Universe. Ook genie, miljardair, playboy en filantroop Tony Stark heeft wel eens een steekje laten vallen, echter.